Somalië: Extreme droogte en humanitaire crisis

Al decennialang gaat Somalië gebukt onder ramp op ramp: gewapende conflicten, burgeroorlog, politieke instabiliteit en extreme droogtes. Sinds 2015 is er nauwelijks sprake van een regenseizoen, waardoor er extreme droogte is (El Nino-effect). De helft van de bevolking van Somalië, 6,2 miljoen mensen, heeft hulp nodig en bijna een kwart daarvan verkeert in acute voedselnood. Met name de situatie van kinderen is in de afgelopen maanden verslechterd. Somalië staat in de top tien van landen waar ondervoeding het meest voorkomt.

Inmiddels zijn bijna 1 miljoen mensen in eigen land op de vlucht door de huidige droogte en conflict. Dit aantal komt bovenop de 1,1 miljoen ontheemden uit de eerdere crises. Beide groepen zijn volledig afhankelijk van noodhulp.

Kinderen en vrouwen behoren tot de meest kwetsbare groepen. Bij veel kinderen onder de vijf jaar is sprake van ondervoeding en veel van hen gaan niet naar school. Vrouwen zijn vaak slachtoffer van geweld. Ook moeten veel vrouwen als enige ouder in grote armoede zorg dragen voor een gezin.

Wat doet CARE?

CARE is al ruim 35 jaar actief in Somalië met het bieden van noodhulp en het zorgen voor wederopbouw. We werken voornamelijk in de noordelijke regio’s van Puntland en Somaliland samen met civil society leiders en lokale autoriteiten.

Wat kun jij doen?

Mensen in Somalië zijn sterk maar hebben grote moeite om te overleven en hun leven op te bouwen. Met jouw steun kan CARE gezinnen helpen aan voedsel, schoon water of goede medische zorg in deze extreme omstandigheden. Stel 1 of meerdere pakketten samen of kies 1 of meerdere CARE pakketten.

 

Stel je pakket samen