Filipijnen: Orkanen en andere natuurrampen

Door klimaatverandering vinden er steeds vaker natuurrampen plaats in de Filipijnen. Zo razen er jaarlijks meer dan 20 orkanen over de eilandengroep en zijn er periodes van extreme droogte. Het leed en de schade zijn elke keer enorm. Onnodig veel levens worden geëist. Huizen worden met de grond gelijk gemaakt en bronnen van inkomsten gaan verloren. In 2013 bijvoorbeeld richtte de orkaan Haiyan enorm schade aan: een derde van de rijstvelden, 33 miljoen palmbomen en 30.000 boten werden vernield.

Ook kwetsbaar na de ramp

Niet alleen de directe schade van het natuurgeweld is merkbaar. Zo bestaat na een tropische storm nog lange tijd het gevaar voor een uitbraak van epidemieën als gevolg van het vervuilde overstromingswater. Op die manier blijven gemeenschappen kwetsbaar en kunnen ze zich moeilijk wapenen tegen een onvermijdelijke nieuwe ramp.

Wat doet CARE

CARE is al sinds 1949 werkzaam in de Filipijnen, waar het begon met het opzetten van voedselprogramma’s. Later verlegden we onze focus naar wederopbouw, noodhulp en ramppreventie. Met onze lokale partners hebben we veel expertise opgebouwd om de schade van toekomstige rampen  te minimaliseren. Met name voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. We ondersteunen families en gemeenschappen om zich beter voor te bereiden op mogelijke rampen en de veranderingen van het klimaat. Dit doen we bijvoorbeeld door:

  • mensen te helpen over te stappen op het verbouwen van andere gewassen die minder kwetsbaar zijn en meer opbrengen;
  •  waarschuwingssystemen aan te leggen;
  • meer stevige huizen te bouwen die minder snel verwoest worden.

Wat kun jij doen?

Mensen in de Filipijnen zijn sterk, maar de nood is hoog en zij moeten wel zien te overleven. Er is onder andere behoefte aan voedsel, schoon drinkwater, kleding, materiaal voor huizen en medicijnen. Door één of meerdere CARE pakketten samen te stellen en te doneren kun je Filipijnse gezinnen helpen.

 

Stel je pakket samen